Lemmikki kateissa?


Kun kissa on kadonnut, eikä se tule kutsumalla, jätä pihalle, kerrostalossa yön ajaksi alimman parvekkeen alle:

- kissan oma pesemätön hiekkalaatikko (= kissan reviiriä)
- kissan peti tai petivaate, sekä kissanomistajan pesemätön t-paita tms.
- ruokaa, joka peitetään ohuella kankaalla. (Suositus: omistajan pesemättömästä lakanasta repäisty pieni kangaspala)
- kesällä myös vettä
- kissan leluja

Jos mahdollista, JÄTÄ kuistin ovi auki. Tällöin ruoka ja peti jätetään kuistille. Sisäovi varkaiden varalta lukkoon! Pihagrillissä voidaan keittää kalaa, jonka tuoksu leviää lähiympäristöön. Yksi keittää kalaa, ja muut etsivät.

Ilmoita kissan tuntomerkit ja yhteystietosi kunnan löytöeläintarhaan, lisäksi naapurikuntiin, jos asut kunnan rajalla tai usean kunnan risteyksessä. Jos mahdollista, laita multiamediaviestinä tai sähköpostina kissan kuva ja tiedot löytöeläintarhaan.

Karannut steriloitu kissa pysyttelee yleensä karkaamispaikan lähituntumassa. Steriloimaton saattaa ottaa hyvinkin ison reviirin, On voinut käydä tosin niin ikävästi, että vieras kissa tai koira on karkoittanut kissanmuualle. Ellei heti etsitä riittävästi, saattaa maisemaa vaihtamaan joutunut kissa liikkua ruuan perässä vähitellen jopa kilometrien päähän. Kissat liikkuvat mieluusti yöllä.

Etsiminen aloitetaan heti. Kuulostele etsiessäsi mahdollista rapinaa, maukunaa jne.

TUTKI (jos kissalla on lelu, josta lähtee ääni, kilisyttele, vinguttele välillä lelua)
- jätekatokset, jäteastioiden aluset
- muut lähipiilopaikat
- vajat, lukitutkin kannattaa tutkia jo karkaamispäivänä, myöhemmin päivittäin.
- kerrostalossa pyöräkellarit ja vastaavat.

Huomio että kissa saattaa mennä paikkaan, joka on jo kerran tutkittu.

Moni kissa on ilmestynyt esille, kun sitä on kutsuttu tavalla, jolla sitä muulloinkin kutsutaan luo. Niinkin voi käytä, että kissa löytyy myöhemmin paikasta, joka on tutkittu monesti aiemmin. Joku on ollut jopa lukitussa vajassa, jonne ei pitäisi päästä sisälle. Kissa voi löytyä, kun etsitään valjaissa olevalla kissakaverilla, tai kissalle tutulla koiralla. Kissa- ja koirakaverietsintää kannattaa tehdä valoisalla.

Tarkkaile pihapiirin ja ympäristön puita, josko kissa olisi kavunnut puunoksalle.

Mitä enemmän karkaamisesta kuluu aikaa, sitä varovaisempi on oltava, ettei pelästytetä kissaa. KISSA LIIKKUU MIELUUSTI YÖAIKAAN. Yöllä kuulee myös naukunan parhaiten.

Ellei kissa löydy, mutta havaintoja alkaa tulla kuitenkin, kannattaa ruokaa toimittaa havaintopaikalle ja yrittää vaikka loukuttaa kissa siellä jos paikka on turvallinen, ennen kuin kissa vaihtaa maisemaa.

Tehoilmoittelu !
- Tärkeää on ilmoitella kadonneesta riittävästi, eli ns. laputtaa. Kissan nimeä ei laiteta katoamislappuihin, kissa EHKÄ pelästyy, jos vieras kutsuu sitä nimeltä. Rohkeakin kissa kohtaa karkureissulla asioita, jotka tekevät sen araksi.

Palkkio löytymiseen johtavasta havainnosta kannattaa luvata.

EI RIITÄ, ETTÄ ON VIETY ILMOITUS LÄHIKAUPAN TAULULLE vaan
- Kuvallisia katoamisilmoituksia laitetaan karkaamisalueen kerrostalorappuihin ja omakotitalojen postilaatikoihin.
- Huomioi myös lähikaupat, lastentarhat, koulut, kirjasto ym. julkiset paikat, joissa on ilmoitustaulu.
- Ellei havaintoja saada, ilmoittelualuetta laajennetaan, lehti-ilmoittelua unohtamatta.

KISSAN HOUKUTTELU
- Kissaa kutsutaan tutulla kutsunnalla, jotta se tulisi takaisin.
- Koska kissa on luonteeltaan utelias, kiinnitetään sen huomio vetämällä maassa esim. huivia, talutushihnaa, tai mitä tahansa sattuu olemaan saatavilla. Voidaan myös kierittää käpyä, vetää risua, rapsutella maata, mennä maahan makuulle kunhan ei pelästytetä kissaa muualle.

- Kissaa voi myös houkutella ruualla, (jota tuskin sattuu olemaan karkaamishetekellä mukana!)
- Ellei kissa näyttäydy, tai se ei antaudu kiinni, yritetään saada joku tuomaan paikalle kissanruokaa ja vettä. Jos tuoja on perheenjäsen, hän voi samalla tuoda karkaamispaikalle kissan makuualustan. Muussa tapauksessa paikalle jätetään omistajan vaate, ellei sinne voida jäädä passiin.
- Kaupungeissa kissat pakoilevat vanhojen talojen kivijaloissa ja kerrostalojen jätekatosten alla. Pihalla voi olla nähdäksesi myös mitä muita piiloja. Kissa saattaa huomenna olla piilossa, joka tänään tutkittiin ja jossa se ei silloin ollut.
- Myös loukuttamisen mahdollisuus otetaan huomioon.
- MUISTA SEURATA INTERNETIN TALTEENOTETTUJA. Mm. karkurit-sivujen linkeissä on talteenottopaikkojen kotisivuja.

LISÄTIETOJA:

Karkurikissat ja karkurikoirat ovat livahtaneet salaa ihmisten koteihin, kun omistajat ovat kuljettaneet tavaraa autoonsa ennen matkalle lähtöä. Kissoja on livahtanut myös naapureiden autotalleihin, naapurin vintille, pannuhuoneeseen, autojen konepeltien alle, naapurin parvekkeelle, kerrostalojen pyöräkellareihin jne ! Turussa kissa oli livahtanut seinäntausnaapurin asuntoon ja löytyi sattumoisin oltuaan pari päivää kateissa. Asunnossa oli omakin kissa, jonka ruokahalu näytti lisääntyneen salaperäisesti.

Esimerkkitapaus (yksi lukuisista) tämän ohjeen lopussa.

- Muista tarkkailla internetin talteenotto- ja havaintoilmoituksia.

Palkkio löytymiseen johtavasta havainnosta poikii yleensä vihjeitä, vääriäkin, mutta jokainen kannattaa tarkastaa. Jos kissa on huomannut miten mukavaa on olla vapaudessa, se ei tule luo, eikä välttämättä näyttäydy omistajalle. Ajoissa loukku havaintopaikalle, jos paikka on turvallinen.

Lisäohjeita
Jämsässä jätettiin kadonneelle kissalle heti karkaamispaikan lähelle loukku ruokineen. Kissa meni 10 päivän päästä loukkuun ilman, että siitä oli saatu kertaakaan havaintoa.

Kissat eivät kaihda loukkuja yhtälailla kuin useimmat koirat. Tuore silakka tai muu kissan lempiruoka loukun perällä on hyvä houkute. Loukkua ei tarvitse kissaa varten "koekäyttää", vaan sen voi laittaa heti laukaisuvalmiiksi kunhan ruoka on sijoitettu oikein, ettei se loukkaa itseään loukun lauetessa. Metalliloukku kananttaa peittää tutuntuoksuisella vaatteella.

Loukkujen käytössä kannattaa olla järkevä; loukkua ei saa jättää kissanvihaajien saataville.

Kun kissaa etsitään, apuna kannattaa käyttää myös tuttua kaverikoiraa tai kaverikissaa. Etsijäkissaa pidetään valjaissa ja koiraa hihnassa, ettei etsijäkin katoa. Kissaa ei etsitä koiralla ellei se ole koiriin tottunut.

Jos kissa on kadonnut hoitopaikasta, mökiltä tai omakotitalosta, sitä varten pidetään pihalla ruokaa. Onpa joku pitänyt ruokaa eteisessäkin, ja kun kissa on tullut avoimesta ovesta syömään on ovi laitettu kiinni ja saatu kissa talteen. Kissaminttuakin voi käyttää menestyksellisesti houkuttelemaan kissa havaintopaikalta kotiin tai loukkuun.
Kissaan pätee sama kuin koiraan. Sitä ei saa ajaa takaa vaan se pitää houkutella luo mairittelemalla. Myös kissa on perso hyväntuoksuiselle ruoalle, joten ruokaa voi käyttää houkuttimena.

Kissa ei karkumatkallakaan unohda leikkimistä. Kissaa etsiessä kannattaa pitää taskussa narua, johon on kiinnitetty kissalelu. Hätätilassa pelkän narukin maassa vetäminen riittää. Kissaan tartutaan lujaa kiinni - mieluummin muualta kuin hännästä.

Sitkeys palkitaan. Älä siis luovuta. Seuraa jatkuvasti talteenotto –ilmoituksia ja pidä yhteyttä löytöeläintarhaan. Toimita myös kadonneen kuva sinne.

Kun karkuri on löytynyt, viekää se eläinlääkäriin, jos se oli pitkään reissussa. Kissa tarvitsee ainakin ulko– ja sisäloishäädön, vaikka muuten olisikin ok. Jos karkuri on löytynyt paikasta, jossa se ei ole saanut ruokaa ja vettä, se pitää kiikuttaa välittömästi tiputukseen! Sitä ei saa alkaa itse juottamaan ja syöttämään!

Kadonneen löytymisestä tiedotetaan samoihin paikkoihin, joihin katoaminen ilmoitettiin ja kaikki poistetaan kaikki katoamisilmoitukset.

Esimerkkitapaus:
Vantaan Nikinmäestä katosi leikattu hoidossa ollut tyttökissa kesällä 2007. Jonkin ajan kuluttua oli noin viiden kilometrin päähän ilmestynyt irtokissa, jota kissan kadottaneen naisehenkilön serkku ruokki toista vuotta kunnes sai joulukuussa 2008 kissan kiinni ja toimitti Löytöeläintaloon Viikkiin.

Kissan kadottaja tiesi serkkunsa monen kuukauden ajan ruokkineen irtokissaa, mutta kummallekaan ei juolahtanut mieleen, että ruokintapaikalla käynyt kissa oli Nikinmäestä karannut. Ilmeisesti naiset luulivat, ettei kissa meninisi niin etäälle, joten sinne ei jaettu edes katoamislappuja.

Kissan omistaja ja kadottaja olivat helpottuneita, kun kissa saatiin vihdoinkin takaisin kotiin. Yhtään havaintoilmoitusta siitä ei koko aikana tullut.NEUVONTAPUHELIMET: 045 886 1307, 0400 454559
Suomen Löytöeläinapu ry.

 

Lähde: karkurit.fi